Matematikte bazı ölçüler çok da fazla alışıldık sayılara haiz değildir. Mesela aşama, hesaplaması kolay olan şekilde 10’un kuvvetleri ile ölçümlenmemiştir. Bu durumun sebebine yönelik değişik teoriler var. 360 sayısı ilk bakışta problem yaratacak bir sayı şeklinde duruyor. Bilhassa de genç nesiller bu mevzuda oldukça sorun çekebiliyor. Sadece 360, burada ideal nokta haline geliyor. 10 yada 100 şeklinde bir sayı olsaydı, …
Devamını oku »Bilim
Türev ve İntegral
Türev ve integral, matematiksel evrenin yapı taşlarındandır. Sadece okullarda bu ikili yüzeysel olarak ve çoğunlukla ezbere dayalı çözümlerle anlatılır. İki kavram da aslında öylesine temel ve öylesine basittir. ilk düşünceler MÖ 200’lerde Arkhimedes’den ve 17.yy’da Fermat’dan geldi. İngiltere’de Newton ve Almanya’da Leibniz birbirlerinden bağımsız olarak bu kavramların temellerini attılar. Böylece Kalkülüs terimi oluşmaya başladı ve bununla beraber onun temelini oluşturan türev ve …
Devamını oku »Matematik Haritası
Matematik haritası the map of mathematics
Devamını oku »Dünyayı Değiştiren 17 Denklem
Dünyayı değiştiren 17 Denklem; 17 Equations That Changed The World 1 – Pisagor Teoremi Bir düzlem üzerinde dik bir üçgenin kenarları arasındaki ilişkiyi gösterir. Kısa kenarların kareleri toplamı (a ve b), uzun kenarın (c) karesine eşittir. 2 – Logaritma Logaritma üstel fonksiyonların tersidir. Belirli bir taban için bir sayının logaritması, tabanın hangi kuvvet ile çarpıldığını gösterir. Böylece çarpımı toplama çevirerek …
Devamını oku »Türk Bilim İnsanı, Donmuş İnsan Dışkısından Bıçak Üretti
Hayatta hiç donmuş dışkılardan silah yapılıp yapılmayacağını merak ettiniz mi? Muhtemelen etmediniz. Bu soruya Kent Eyalet Üniversitesi bilim insanları kafa yormakla kalmadı, yanıt verebilecekleri bir prototip de üretti. Tabii ki bilim insanlarının bu çalışmasının bir nedeni var. Antropolog Wade Davis, Inuit toplumundan kalma yazıtlarda bir kişinin, kendi donmuş dışkısından bıçak yaparak bir köpeğin karnını yardığının anlatıldığını söylüyor. Araştırmacılar da bu …
Devamını oku »Depremle İlgili Teknik Bilgiler
Dünyanın oluşumundan beri, sismik yönden aktif bulunan bölgelerde depremlerin ardışıklı olarak oluştuğu ve sonucundan da milyonlarca insanın ve barınakların yok olduğu bilinmektedir. Bilindiği gibi yurdumuz dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunmaktadır. Geçmişte yurdumuzda birçok yıkıcı depremler olduğu gibi, gelecekte de sık sık oluşacak depremlerle büyük can ve mal kaybına uğrayacağımız bir gerçektir. Deprem Bölgeleri Haritası’na göre, yurdumuzun %92’sinin …
Devamını oku »İnsan Terini Çözümleme Edecek Yeni Bir Sensör Geliştirildi
Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nde bilim adamlarından oluşan bir ekip terlemeyi gözlemlemek için yeni bir yöntem geliştiriyor. Ekip geliştirdikleri yeni yöntem ile kan alma şeklinde zahmetli şekilleri bir kenara bırakıp daha kolay bir halde terlemeyi gözlemlemek istiyor. Bu sayede ter hem daha kolay bir halde çözümleme edilecek hem de susuzluk ve bitkinlik şeklinde problemler anında tespit edilebilecek. Science Advances dergisinde yazıları gösterilen …
Devamını oku »Derimizin Altında Acıyı Hissetmemizi Elde eden Yeni Bir Organ Ortaya çıkarıldı
Günümüzde vücudumuzun tüm bölümlerini bildiğimizi ve yeni bir organın artık bulunamayacağını varsayarız sadece İsveç’teki bir ekip, belirli acı türlerini hissetmemizi elde eden, hücrelerden oluşan karmaşık bir ağ keşfettiğini duyurdu. Bulgu, acıyı iyi mi hissettiğimiz ve iyi mi dindireceğimiz hakkında mühim noktaları gün ışığına çıkarabilir. Normalde cildimizde oluşan hisleri belirli sinir hücrelerinin duyarlı noktaları ile algıladığımız düşünülmektedir. Bu sinir hücreleri, öteki …
Devamını oku »Teleskop ve İcadı
Gözlerimiz sayesinde bir çok şeyi görebilir özellikle uzay alanında, gezegenler, gök cisimleri, uydular, meteorlar ve kuyruklu yıldızları görebiliriz. Bunların dışında işi daha ileri götürmek adına misal Uranüs‘ün halkalarını ya da ayın meteorlarının çarpması sonucunda oluşan kraterleri görmek isteyebiliriz. Bunun sonucunda ne yapacağız derken ihtiyacımıza hemen dört asırdır hayatımızda olan Teleskop ortaya çıkıyor. Teleskop Nedir ? Eş anlamlısı IrakGörür olan Teleskop, sonsuzda yer alan bir nesnenin gerçek olan …
Devamını oku »Sicim Teorisindeki Sicimler Nedir?
Sicim teorisine bakılırsa maddeyi oluşturan temel parçacıklar 10 boyutlu uzayda kendi üzerine kıvrılarak titreşen tek boyutlu enerji sicimleridir. Üstelik süpersicim teorisi ile evreni 5B anti-de Sitter uzayında hologram olarak tanımlayan bir kuantum kütleçekim kuramı geliştirildi. Böylece sicim teorisi 4 temel fizik kuvvetini birleştirerek evreni tek denklemle açıklamaya çalışan kuvvetli bir her şeyin teorisi oldu. Peki sicim teorisi doğru mu? Evrendeki …
Devamını oku »